Instagram-tips

De beste tijd om op Instagram te posten! (2024)

Op welke momenten post je het beste op Instagram?

Heb je er ooit al eens aan gedacht om je betrokkenheid op Instagram te vergroten of meer likes op je berichten te krijgen? Als dat het geval is, ben je zeker niet de eerste. De meeste mensen vragen zich namelijk af en toe wel eens af op welke momenten ze op Instagram moeten posten om meer likes op hun foto’s te krijgen.

Instagram heeft meer dan een miljard gebruikers op het platform en is dus geen onbekende ruimte waar je ongelooflijke betrokkenheid kunt bereiken voor zowel je privé- als je zakelijke profiel. 

In plaats van je dus een lang antwoord te geven dat afhangt van het type volgers dat je hebt – of het soort mensen dat je aantrekt met je profiel, zijn er eigenlijk gewoon enkele zaken die deze dingen controleren en maken dat bepaalde mensen je berichten over het algemeen het leukste vinden.

De beste momenten om te posten op Instagram:

 • Maandag van 09:00 tot 13:00 uur
 • Dinsdag van 09:00 tot 13:00 uur
 • Woensdag van 09:00 tot 13:00 uur
 • Vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur
 • Slechtste tijd: zondag

Deze tijden zijn bovendien gebaseerd op onbewerkte data over wanneer de meeste mensen berichten liken. Laten we deze data eens concreter bekijken.

Over het algemeen is maandag tot en met vrijdag overdag de beste tijd om op Instagram je berichten te posten, dit volgens een onderzoek van Sprout Social. Dit is dan ook het moment waarop de meeste mensen actief zijn en valt waarschijnlijk ook samen met mensen die hun Instagram eventjes checken tijdens de lunch of wanneer ze ‘s ochtends wakker worden en op die manier aan de dag willen beginnen.

Hoe kan je weten wat het beste moment is om te posten voor je bedrijf of account? 

Nu we die algemene tijden hebben vastgesteld waarop je op Instagram moet posten, zijn we echter nog niet klaar. Dergelijke tijden zijn misschien niet helemaal van toepassing op jouw specifieke gebruikersbestand. Daarom moet je ook gebruikmaken van de Instagram-analysetools om de beste posttijden voor je volgers uit te zoeken!

Disclaimer: Instagram heeft een algoritme dat verschillende berichten op verschillende tijdstippen toont, en dit niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde. Dit betekent voor jou dat, zolang mensen je foto leuk vinden, erop reageren, of deze bekijken, de kans aanzienlijk groter wordt dat deze vaker wordt getoond aan anderen.

Analytische hulpmiddelen

Maak gebruik van de analytische tools van Instagram om te zien wie je foto’s en andere gegevens liket en erop reageert. Ja kan bovendien ook overwegen om een heatmap te maken om te zien wanneer mensen je berichten leuk vinden. Dit vereist echter enige Excel-vaardigheden om een gratis versie te maken, maar er zijn ook een groot aantal betaalde versies beschikbaar. 

Bekijk even je meest gelikete foto’s

Als je de tijden bijhoudt waarop je foto’s plaatst en daadwerkelijk een heatmap hebt gemaakt, wordt het wel heel gemakkelijk om te controleren wanneer de meeste mensen je berichten bekijken. Het kan nadien handig zijn om op die specifieke momenten te posten. Als je ervoor kiest om Instagram-likes bij ons te kopen, kan dit wel je statistieken vertekenen. Daar houd je best wat rekening mee.

Optimaliseer op basis van gegevens

Zoals we daarnet reeds gezegd hebben, zijn er bepaalde momenten waarop je meer kans hebt op likes. Daarnaast is het echter ook belangrijk om goede content te presenteren zodat het de mensen steeds aanspreekt. Hier kun je enkele eenvoudige tips lezen om meer likes te krijgen. Deze zullen je vervolgens helpen je Instagram-game naar een hoger niveau te tillen.

 • Zoek een analysetool die bij jou en je bedrijf past.
 • Maak een heatmap van je afbeeldingen die het beste en het slechtste presteren.
 • Identificeer de gemeenschappelijke kenmerken van content die het beste presteerde.
 • Probeer beknopt te zijn en maak gebruik van wat in het verleden reeds werkte.

En: wees niet bang om te experimenteren!

Enkele andere relevante vragen

Wat zijn de beste tijden om op Instagram te posten?

De beste tijden om op Instagram te posten is van maandag tot en met donderdag, steeds tussen 09:00-13:00 uur. De slechtste tijd is om van vrijdag tot en met zondag.

Hoe vaak moet je posten op Instagram?

Om je account relevant te houden voor je doelgroep, post je best 2 tot 5 keren per week. Je verdeelt idealiter dit aantal aan de hand van foto’s op je feed, reels, en verhalen. 

Hoe krijg je meer betrokkenheid op Instagram?

 • Probeer vaak online te zijn.
 • Ga de dialoog aan met je volgers.
 • Post minimaal 2 à 5 keren per week.
 • Optimaliseer je inhoud op basis van wat je volgers willen zien en horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *